"Vláda pri záchrane podnikateľského sektora pred najväčšou krízou v
histórii Slovenska absolútne zlyháva. Podnikateľský sektor stále nevie, s
akou a či vôbec nejakou pomocou môže počítať a to už je takmer polovica
októbra. Kým ostatné štáty EÚ konajú, slovenská vláda nespravila pre
podniky absolútne nič. Na náš sektor to má katastrofálne dosahy. Počet
zatvorených pekární a cukrární vzrastá každý týždeň," povedal Lapšanský.
Na stredajšom (5. 10.) stretnutí podľa neho predstavitelia zväzu
situáciu v pekárstve, cukrárstve a cestovinárstve vysvetlili aj
predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Pekári už
nie sú schopní určovať cenotvorbu svojich výrobkov. Okrem extrémnych
nárastov cien energií sa spustila vlna neočakávane vysokého nárastu cien
cukru a droždia, ktorých je v EÚ nedostatok.
Odbytové ceny chleba či pečiva prakticky nie je možné ustáliť na viac
ako mesiac a aj to zväčša nepokryje ani výrobné náklady. Navrhované
opatrenia napriek opakovanej snahe pekárov, cukrárov a cestovinárov
neboli zo strany agrorezortu podrobené ani len konštruktívnej diskusii.
Sektor, ktorý je zaradený medzi kritickú infraštruktúru, preto považuje
za nevyhnutné, aby boli prijaté hoci aj dočasné opatrenia na záchranu
sektora.
"Reťazce si obchodné prirážky na pultových cenách neznižujú a my
nemáme inú možnosť, ako nárast vstupov premietnuť do odbytových cien,
inak by sme skrachovali. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári však
nechcú zvyšovať ceny, pretože už teraz cítime znižujúcu sa kúpyschopnosť
obyvateľov," uviedol Lapšanský.
Dodal, že agrorezort a vláda rezignovali na aktivity na podporu predaja
slovenských výrobkov na pultoch obchodov. Absencia podpory štátu je
pritom tak katastrofálna, že odbytové ceny pekárskych výrobkov budú
musieť vzrásť podľa prieskumu medzi členmi zväzu v najbližšom období o
približne 25 % až 30 %. "Ak však bude štát stále impotentný a rast
výrobných nákladov bude pokračovať, aj tí, čo zvládnu nezatvoriť
prevádzky, budú musieť pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov. A ako dôvod
zrejme uvedú neschopnosť konkrétnych ministrov podporiť sektor, ktorý
zamestnáva najviac ľudí v slovenskom potravinárstve," uzavrel predseda SZPCC.